HLADNO CEDJENA ULJA
Osnovna razlika između ovako dobijenog ulja i rafinisanih ulja je što se u procesu ekstrakcije ulja ne koristi rastvarač. Ulje se istiskuje mehaničkim pritiskom - ceđenjem pomoću prese - na tradicionalan način, kako se to radilo u ranijim vremenima. Ta ulja ne moraju da se nakon toga zagrevaju na veoma visokim temperaturama, pa su zbog toga nazvana „hladno ceđena".
Kontrolisana temparatura, kao i odsustvo hemijskih rastvarača, pomažu da se održi maksimum nutritivnog sastava, kao i specifična aroma semena od koje se dobija; hladno ceđeno ulje od susama ima izrazit ukus susamove semenke, a ulje bundeve, ukus bundevine semenke. Daleko je preporučljivije u svakodnevnoj ishrani koristiti hladno ceđena nego rafinisana ulja.
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Sušeni paradajz u rerni - Kuvarancije
Sušeni paradajz u rerni - Kuvarancije
-
RAFINISANA BILJNA ULJA Na tržištu su dostupne tri vrste biljnih ulja: rafinisana, hladno ceđena i sirova. Da bi se dobi...
-
HLADNO CEDJENA ULJA Osnovna razlika između ovako dobijenog ulja i rafinisanih ulja je što se u procesu ekstrakcije ulja ne koristi r...
-
Правилник о коришћењу подстицаја за промотивне активности у пољопривреди и руралном развоју
Нема коментара:
Постави коментар